Gemiddeld 25 wachtwoorden

We hebben tegenwoordig allemaal tientallen wachtwoorden. Van de computer, van uw smartphone, maar ook van al die accounts bij webwinkels, bij uw huisarts of apotheek, en van uw e-mail of g-mail.

Een Nederlander heeft gemiddeld 25 online accounts. Voor elk account heeft u een uniek wachtwoord nodig. Vooral een veilig wachtwoord. Dat een wachtwoord zoals 12345 of querty niet veilig is weet u vast wel zo langzamerhand

Hoe werkt zo'n wachtwoordkluis?

Om te beginnen is het gewoon een (digitale) lijst met de naam van het account (bijvoorbeeld Bol.com of KPN) en het wachtwoord dat erbij hoort. U kunt die lijst zo lang maken als nodig is en opslaan op uw PC of smartphone.  Gratis versies hebben soms een maximum aantal accounts.
Die digitale lijst is een versleuteld tekstbestandje op uw PC of smartphone. Het bijzondere is dat u dat bestandje niet zoals een Word bestand of Pdf zomaar kunt lezen. Het bestand is beveiligd met één wachtwoord. Dat ene wachtwoord moet u wél - heel goed - onthouden. Alleen enkele betaalde kluizen hebben een systeem voor noodtoegang.

Terug naar het begin

Lastpass Free

Voordeel: Gebruiksgemak, gratis

Nadeel: soms onoverzichtelijk door veel opties, niet altijd volledig vertaald.

Meer over Lastpass

Keepass

Voordeel: Geen cloudopslag dus extra veilig, gratis

Nadeel: Lastiger in het gebruik, zelf de opslag en backup daarvan beheren.

Meer over Keepass

1password

Voordeel: Veilig, makkelijk in het gebruik, veelzijdig, noodtoegang. Ook voor pasjes en creditcards
Nadeel: Engelstalig, niet gratis: 38,50 per jaar

Meer over 1Password

Lastpass free

op uw PC

Met deze beknopte handleiding kunt u direct an de slag met Lastpass.
Het programma heeft nog veel meer mogelijkheden. Daarvoor is er ook een handleiding. Helaas is die niet helemaal in het Nederlands vertaald.

Handleiding Lastpass

Starten met Lastpass op de PC
Ga naar de website van Lastpass en maak eerst een account aan: Let op: het wachtwoord dat u hier invult, is het belangrijke (zie afbeelding)
hoofdwachtwoord dat u heel goed moet onthouden. 

Nadat u een account heeft gemaakt en bevestigd, meldt u zich aan.
U krijgt wat tips en daarna kunt u aan de slag en uw wachtwoorden invullen. Vul bij elk account ook het webadres in. U kunt dat eventueel kopiëren uit de adresbalk van de bijbehorende webpagina.


Lastpass gebruiken om bij een account aan te melden.

Start Lastpass met uw e-mail en hoofdwachtwoord.

U wilt bijvoorbeeld inloggen bij KPN of Albert Heijn. Als dat account in de lijst van Lastpass staat is het wel heel eenvoudig. 

U gaat met de muis naar KPN in de lijst en u krijgt Starten te zien. Klik hier op en u gaat automatisch naar de website van KPN en daar zal Lastpass uw wachtwoord invullen.

Terug naar het begin

Keepass

Op Uw smartphone

Dit is een beknopte handleiding. Keepass heeft veel functies. Kijk daarvoor naar deze gratis workshop van de Consumentenbond

Keepass kunt u op de PC maar ook op een smartphone of tablet installeren. Hier bespreken we de smartphoneversie.

Installeer de app uit de Playstore of Appstore. Keepass vraagt nu om een nieuwe database aan te maken (zie afbeelding)

Kies een naam voor de database. U kunt vervolgens de database op uw smartphone opslaan of bij een clouddienst zoals Onedrive of Dropbox. Indat geval kunt u de kluis op elk apparaat (tablet, PC) raadplegen.
.

Voer nu uw hoofdwachtwoord in - dat u goed moet onthouden - Keepass heeft geen herstelfunctie als u het hoofdwachtwoord bent vergeten. Denk eraan dat u dit wachtwoord niet zomaar ergens laat slingeren.

U kunt nu uw lijst met accounts en wachtwoorden invoeren. De lijst opslaan en later weer opvragen. U kunt de lijst indelen in rubrieken.

Als u wilt dat Keepass uw wachtwoord automatisch invult op een website, dan moet u een speciale toevoeging voor uw browser (het programma waarmee u websites bekijkt) installeren.

Terug naar het begin

1Password

Veel meer dan wachtwoorden

Kijk voor een uitgebreidere handleiding op deze website van Computer Totaal

1Password werkt net zo als Keepass of Lastpass, maar heeft veel meer mogelijkheden. Het grote verschil is dat u een abonnement moet nemen en dat kost minimaal 38,50 per jaar.

U kunt het programma wel een maand gratis proberen. U moet dan wel tijdig aangeven dat u geen abonnement wilt. Tenzij u het het geld waard vindt.

Begin op de website van 1Password  (Let op de site is Engelstalig). 

Nadat u een abonnement heeft gekozen en uw naam en e-mail heeft ingevuld, krijgt u een code in uw e-mail. Daarna vraagt het programma om een hoofdwachtwoord te kiezen.
Daarna kunt u aan de slag met het invoeren van uw wachtwoordenlijst.