Een goed wachtwoord voldoet aan verschillende eisen
Het kan als je een slimme truc gebruikt. Maar een goed geheugen blijft noodzakelijk.
Bedenk een zin: Ikgaopvakantie Vervang nu, volgens een patroon dat je onthoudt, letters door cijfers en tekens, bijv. op plek 4,7 en 11 (4711 om te onthouden) Dan heb je dus: Ikg4op7aka$tie
Achter deze zin zet u een code voor de account die er bij hoort. Bijv. #ITR voor uw internetprovider:
Ikg4op7vaka$tie#ITR U heeft nu een onkraakbaar wachtwoord (17 tekens en letters).
U noteert nu alleen de codes.
De truc met de lange zin werkt wel, maar het kan veel handiger: een digitale kluis. U heeft veel keus. De consumentbond heeft onlangs twaalf wachtwoordmanagers getest. Zeven daarvan zijn (deels)gratis. In deze minicursus maakt u kennis met Lastpass, Keepass en 1password.
Alle wachtwoordkluizen zijn beschikbaar voor Android en Apple, voor smartphone, tablet en PC. Voor de smartphone en de iPhone kunt u de apps downloaden uit de Googel Playstore en de Appstore
Om te beginnen is het gewoon een (digitale) lijst met de naam van het account (bijvoorbeeld Bol.com of KPN) en het wachtwoord dat erbij hoort. U kunt die lijst zo lang maken als nodig is en opslaan op uw PC of smartphone. Gratis versies hebben soms een maximum aantal accounts.
Die digitale lijst is een versleuteld tekstbestandje op uw PC of smartphone. Het bijzondere is dat u dat bestandje niet zoals een Word bestand of Pdf zomaar kunt lezen. Het bestand is beveiligd met één wachtwoord. Dat ene wachtwoord moet u wél - heel goed - onthouden. Alleen enkele betaalde kluizen hebben een systeem voor noodtoegang.