Slim op de fiets met een app (een minicursus)

Er zijn talloze programma's (voor de computer) en apps (voor uw smartphone) waarmee u een fietstochtje kunt plannen. Daarna kunt u met veel apps met gesproken navigatie op pad gaan.

Voorbeelden zijn: Fietsknoop, Route.nl, ANWB fietsen, Naviki en de de routeplanner van de Fietsersbond. Ze hebben allemaal voor- en nadelen. Soms moet u ook betalen voor allerlei functies. Vooraf moeten we wel vaststellen dat aan alle apps wel wat mankeert. Ze zijn ook niet even makkelijk te bedienen en zijn vaak niet erg gebruiksvriendelijk. De ideale fietsapp is er nog niet, helaas.

Een gratis planner met veel mogelijkheden is die van de Fietsersbond. U kunt gewoon een route van A naar B maken, maar leuker is het om een rondje te fietsen met de zogenoemde knooppunten. Op deze pagina leggen we uit hoe dat werkt.

Wat is een knooppunt?

In heel Nederland, maar ook in omringende landen, vindt u honderden fietsknooppunten. Ze hebben allemaal een nummer. Op de groen-witte bordjes kunt u zien bij welk knooppunt u bent. Er staan ook pijltjes op die verwijzen naar de dichtstbijzijnde volgende knooppunten. Zo kunt u dus een route fietsen van knooppunt naar knooppunt.

U kunt alle knooppunten vinden op de routeplanner van de Fietsersbond. Maar ook de Fietsknoop planner geeft een duidelijk overzicht.Hieronder ziet u als voorbeeld de knooppunten rondom Haarlem. 

Terug naar de startpagina

Boven: de knooppuntenkaart van de Fietsersbond. Onder: de kaart van Fietsknoop

U kunt nu gewoon van knoop naar knoop gaan fietsen en dus de bordjes volgen. U kunt ook vooraf een route plannen, opslaan en printen.

Zelf een route maken voordat u op pad gaat, een fietstochtje rondom Haarlem

Met de routeplanner van de Fietsersbond is het niet moeilijk om zelf een route uit te zetten. Dat kan het beste op een computer of laptop, maar ook op een tablet of smartphone. Voor het plannen is een groot scherm wel prettig. Plannen met knooppunten kan niet in de app, alleen in de webversie.
Ga naar de website.

Op de website van de Fietsersbond gaat u naar de routeplanner. U tikt u in het vakje Van uw vertrekpunt. Dat kan een plaatsnaam, adres of postcode zijn. U krijgt nu de kaart van het omringende gebied te zien. Om de knooppunten zichtbaar te maken klikt u in het vakje
LF en knooppunten. (let op dat het pijltje een zwart handje wordt, anders zet u een vlaggetje op het scherm) Zoom eventueel uit (klik op het minteken op het scherm) om meer knooppunten te zien.

Fietstocht uitzetten

We gaan nu een fietstochtje rondom Haarlem uitzetten. We beginnen bij knooppunt 22 in het centrum. Klik daar op. (let op dat het pijltje een wit handje wordt!) Er verschijnt een witte vlag, dit is uw vertrekpunt. Klik in het pop-up schermpje op Van. De vlag wordt groen. Klik nu op het eerstvolgende knooppunt, dat is nr 1. Klik in het pop-up scherm op Via. Er wordt een blauwe vlag geplaatst. Doe hetzelfde met de nummers: 35, 84, 86 en 90. Als laatste klikt u op 22 en klik in het pop-up scherm op Naar. Uw rondje is compleet, u ziet de geblokte finishvlag. 

Op de kaart ziet u het rondje dat u zelf heeft bedacht. 
Nu wilt u natuurlijk op pad. Klik daarvoor op de groene knop Plan route

Nadat u op de groene knop Plan route heeft geklikt krijgt u een aantal mogelijkheden: Printen, GPS, bewaar en deel. 

1. Printen
U kiest printen als u de route op papier wilt meenemen op pad. Dat is soms handiger dan op een klein schermpje van de smartphone kijken. Maar de smartphone heeft ook voordelen.

2. GPS
Kiest u GPS dan kunt u de route bewaren als een GPX bestand (of ander formaat), dat u later kunt gebruiken in een ander programma of App.

3. Bewaar
U kunt de route bewaren. Daarvoor moet u een account aanmaken. Dat is gratis. Met een account kunt u de geplande route ook op uw smartphone zien en onderweg raadplegen.

4. Deel
Met delen laat u aan bekenden op Facebook, Twitter, of per e-mail weten dat u deze mooie route heeft gevonden. De ontvanger kan de route bekijken op de website van de Fietsersbond en ook printen, enz.

Nu bent u klaar om op pad te gaan met de geplande route, rondom het centrum van Haarlem.

Terug naar de startpagina

Slim op stap met een app

De app van de fietsersbond kunt u dowloaden uit de Playstore van Android of uit de Appstore van Apple.

Met een account van de Fietsersbond kunt u de geplande route op u smartphone zetten, door in de app van de fietsersbond een code in te tikken. De code vind u op de website bij Mijn routes.

In de app van de Fietsersbond kiest u in het menu voor Mijn routes. Daar ziet u uw geplande route rond Haarlem. Als u meer routes maakt staan die ook hier. Tik op Bekijk

Nu vertrekt u

Start de app. Kies de geplande route. Rijd eventueel eerst naar het door u gekozen startpunt.
Als u een fietsstandaard heeft zet u uw smartphone daarin. Dan kunt u onderweg zien waar u bent.

Zet het geluid van de smartphone aan (dat moet wel zo hard mogelijk in verband met het verkeerslawaai) en tik op Start navigatie (de groene knop). De eerste aanwijzing verschijnt op uw scherm (zie hiernaast). Als alles goed gaat hoort u ook gesproken aanwijzingen.

Terug naar de startpagina

Tot slot voor u vertrekt:

Zelf een route plannen is leuk. Kijk meteen ook wat er onderweg te zien is. Fietsen met de route is een ander verhaal. 

Het kan heel goed zonder smartphone. Het kan zelfs voldoende zijn om alleen de knooppunten op te schrijven. Met alleen de geprinte route komt u ook een heel eind.

De volledige techniek gebruiken - met gesproken aanwijzingen - vraagt wel wat oefening. Kortom u kunt ook zonder een leuke fietstocht maken.

Mocht u toch verdwalen en raakt u met de app volledig de weg kwijt? Open dan op uw smartphone Google Maps en tik uw huisadres in. Kies fietsen. Google brengt u via de snelste fietsroute met duidelijke gesproken aanwijzingen weer thuis. In dit opzicht is Google Maps ongeĆ«venaard. Helaas kent Google geen knooppunten. 

Veel plezier op uw fietstocht en blijf vooral uit de buurt van drukke plekken en drukke wegen.